Låt inte kompisar bestämma

Du har pengarna i fickan eller så har dit lån godkänts av banken och de brinner. Du vill köpa din bil bums, nu genast och dina kompisar tycker att du ska köpa en sportbil, en SUV, eller en elbil.

Den enda person som kan bestämma vilken bil är bäst för dig är du själv. Bara du kan veta din privata ekonomi, hur du ska använda bilen, hur mycket den ska kosta och vilken försäkring du har råd med.

Det är enkelt för andra att bestämma för dig men det är inte de som står med en dyr sportbil en dag i februari när den har glidit av vägen på grund av sina breda lågprofilsdäck.

Det kan vara mycket lätt att bli influerad av kompisar, familj och framför allt reklam på TV. De visar upp en flådig bil och du inser att du kanske har råd att köpa den, men vad händer sedan? Garantin räcker i tre år och sedan får du börja betala för varje sak som kan gå fel på bilen.

Ta dig en rejäl funderare, skriv ner för- och nackdelar hos de modeller du har funderat på och ta ditt eget beslut. Om du inte riktigt kan bestämma dig, läs igenom denna artikel för ytterligare idéer.