Köpa en begagnad bil

Att köpa en begagnad bil har fått dåligt rykte under åren. Man hör om historier där folk har betalat mycket pengar för att sedan efter en vecka få reda på att bilen har flera riktigt dyra fel. Hur kan man undvika detta på bästa sätt eller åtminstone skydda sig?

Köpa nytt

Det enklaste och snabbaste svaret är: köp en ny bil. Då kommer den med garantier från handlare och fabrik så om något skulle vara fel så kan du få det fixat gratis eller åtminstone mycket billigare. Men alla kan inte köpa en ny bil, varken kontant eller med ett lån.

Ta objektet till en mekaniker

När du har hittat en begagnad bil som du är intresserad av ska du ta den till en oberoende mekaniker, det vill säga ingen kompis till dig eller säljaren. Om du bor i en mindre ort kanske du måste ta bilen till en annan stad.

Mekanikern kan säga till om han ser problem med motor, chassi, styrning och allt annat på bilen och, om han hittar fel, berätta vad det kan kosta att laga.

Om säljaren av någon anledning inte vill att du tar bilen till en mekaniker eller bara till en mekaniker som han känner, ska du gå. Risken att något är fel med bilen är väldigt stor.

Reservdelar

När du köper en ny bil vet du att bilhandlaren har tillgång till alla de reservdelar du kan behöva och om inte samma dag så i alla fall efter en vecka eller två. Om du köper en begagnad bil som har några år på nacken kan det vara mycket svårare. Om det sedan är av ett mindre eller udda märke så kan det ta flera månader innan du kan få din reservdel plus att kostnaden blir högre om den kommer från utlandet. Ett exempel vore om du köper dig en Mustang GT från 1990. En mycket fin och rolig bil, men att hitta reservdelar till den i Åmål eller ens i Sverige kan bli svårt och kostsamt.

Vad som rekommenderas vid köp av en begagnad bil är att märke och modell bör vara vanliga och populära i Sverige. Om du vill gå vidare med detta kan du titta på denna artikel för att lära dig mer om konsten att köpa en begagnad bil.