Köpa bil kontant

Att köpa en bil är en stor investering och man kan behöva köpa av olika anledningar. Till exempel om du flyttar längre bort från ditt jobb eller får utökning i familjen. De flesta människor som köper en bil köper den via antingen ett billån eller ett privat lån. Fördelen med detta är att du bara behöver ha kontantinsatsen på banken. Den kan ju vara större eller mindre beroende på vilken bil du ska köpa.

Fördelar med kontantköp

Den största fördelen med att köpa bilen kontant är att du inte kommer att ha ytterligare fasta utgifter i månaden. Den är betald och din. Du kan sälja den när du vill om du skulle behöva det och även om du kanske inte får alla pengar tillbaka, blir det i alla fall en slant.

Men om du ska köpa den kontant betyder det att du måste ha sparat länge, flera år förmodligen, vilket kan vara svårt för de flesta personer. Det rekommenderas att börja spara redan som ung om du vill köpa din bil kontant. En annan möjlighet är att köpa en billigare bil än den du hade tänkt dig från början. En annan är att titta på begagnade bilar, då kanske du kan köpa den modell du vill ha, men till ett lägre pris.

Nackdelar med kontantköp

Om du har lyckats spara undan tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa din bil kanske du måste lämna ditt bankkonto tomt. Om du är ung och inte har barn kanske det inte är ett problem. När du blir äldre och har barn är det alltid bra att ha sparade pengar utifall nånting händer och det kommer en utgift du inte hade räknat med. En annan nackdel är, som nämndes ovan, att du kanske inte kan spara ihop tillräckligt till din drömbil och måste köpa en annan eller vänta tills du har sparat ihop ännu mer.

Fördelar med lån

Att ta ut ett lån har den fördelen att kontantinsatsen är mycket låg, oftast runt 20 % av bilens kostnad, och du kan välja under hur många år du vill betala den. Ju fler år, desto lägre månadskostnad. En annan fördel är att du med stor sannolikhet kan köpa just den bil du vill ha.

Nackdelar med att ta lån

När du tar ett lån kommer dina fasta månadskostnader att öka. Till det tillkommer kostnader för bilens drift och försäkring. Det är viktigt att du gör en budget för detta och ser till att du verkligen klarar av att betala dessa utgifter. Den ränta du betalar för lånet kommer du aldrig att få tillbaka, inte ens om du säjer bilen till ett mycket bra pris.

Som du ser finns det lite att fundera på runt bilköp och för att hjälpa dig mer kan du läsa mer här så får du mer insikt i vad som är bäst för dig.