Drivmedel

Nu har du kanske bestämt dig för om du ska köpa en begagnad eller en ny bil och hur du ska betala för den. Nästa steg är att bestämma vilket drivmedel som passar dig bäst.

Fossila bränslen

Dessa är diesel, bensin och naturgas. Som du kanske vet så är speciellt diesel och bensin mycket farliga för klimatet eftersom de har stora halter av utsläpp som ökar på växthuseffekten. I Sverige används dock en katalysator på bensinbilar som hjälper något. Både bensin och diesel klassas som miljöklass 1, vilket är den minst skadliga. Sedan är både bensin och diesel dyrt.

Elektricitet och biobränsle

Så kallade elbilar har blivit mycket populära under de senaste åren och de flesta stora märken har flera olika modeller att erbjuda sina kunder. En elbil kan laddas hemma och vid en station så det är mycket praktiskt, bra för klimatet och kan i längden bli relativt billigt. En sak att tänka på är att inköpspriset för en elbil är högre en än fossildrivenbil och räckvidden, det vill säga de kilometer du kan köra med ett nyladdat batteri, är kortare än för en bil med bensin eller diesel.

Biobränsle är gjort av levande organismer och är inte skadligt för naturen, men inte alla märken har bilar i denna klass.

Om du vill fördjupa dig i detta ämne är denna artikel intressant, så kan du lära dig mer om olika drivmedel.

Hybridbilar

Just som namnet säger drivs bilen av två olika system. Oftast är det el och bensin. När du färdas i en stad eller långsamt används elmotorn och sedan om du ska köra på landsväg längre sträckor eller på en motorväg och du kör fort används bensinmotorn. Denna typ av bil är mycket populär och billigare än en elbil.