Bilförsäkring

Det är lag på att din bil måste vara försäkrad i Sverige och det finns i princip två olika: helförsäkring och halvförsäkring.

Helförsäkring

Den största skillnaden mellan en helförsäkring och en halvförsäkring är att i en helförsäkring ingår vagnskada. Förutom det täcker den även vid en olycka, skadegörelse, brand, inbrott och stenskott till exempel. Om du köper en ny bil är det bäst med en helförsäkring.

Halvförsäkring

I detta fall är följande täckt: maskinskada, bärgning, inbrott. Om du har tänkt dig att köpa en äldre bil är detta ditt bästa val. Eftersom den inte täcker vagnskador så är värdet på din bil mycket viktigt, vilket är lägre ju äldre bilen är.

Tilläggsförsäkringar

Alla försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkringar. Om du till exempel har en ljudanläggning eller ofta måste lämna dyra saker i bilen är en extra inbrottsförsäkring en bra idé. Om du kör på natten och det finns risk att du kör på ett djur kan du köpa ett djurkollisionstillägg.

Som du ser finns det olika försäkringar och tillägg att titta på. Om du vill lära dig mer om det ska du läsa här så kommer du att hitta en försäkring som passar dig, din bil och hur du använder den.